HTML

Segítség a NetSzemle.hu oldalainak használatához

Elsősorban kezdők és kevésbé gyakorlott internetezők számára készült ez a blog.

Friss topikok

Linkblog

Mi történt valójában az ingatlanalapokkal?

2008.11.29. 00:09 karosultak

Összefoglalom, mi történt eddig az ingatlanalapokkal:

1. Megemeleik az alapkamatot, a bankok 13% körüli ajánlatokat adnak, emberek elkezdik kivenni a pénzüket a "nyílt végű" ingatlanalapokból, hiszen ezt megtehetik bármikor. Racionálisan viselkednek, hiszen ezek az akciós kamatok jóval többet hoznak, mint az ingatalanalapok. (START)

2. Két alap beijed, mert nagyon fogy a likvid pénze, ráveszi a PSZÁF-et, és az ügyfelek tájékozatlanságára hivatkozva (!!!) az ÖSSZES alapot felfüggeszti. (JOGTALAN lépés, amelyet nem tenni lehetővé a pénzpiaci törvény, sajtóhírek szerint az MNB és néhány alap maga is ellenez. .)

3. Hoznak suttyomban - miközben a két hetes felfüggesztés tart - egy törvényt, pontosabban a tőkepiaci törvényt módosítják*, amelynek következtében

- nem azonnal (max. 3 banki nap alatt), hanem csak 90 banki napra kaphatod vissza a pénzedet, nem tudni milyen értéken (!)
- akár 180 banki napra fel lehet függeszteni az alapokat (új elem, eddig 10 nap volt)
- átalakulhatnak zárt alappá az eddigi nyílt végű (új elem, eddig ezt nem lehetett)


4. Megvan a tv. múlt hétfőn, Sólyom László azonnal jóváhagyja, pénteken jelenik meg a Közlönyben, hétfőn életbelép, most már hétfőn újraindulhatnak az alapok, de... Befektetők mindeközben egyik fenti lépésről sem kapnak tájékoztatást, lényegében egyoldalú SZERZŐDÉSSZEGÉS történik, amelyet az érintettek nem is értenek, hiszen nem kaptak megfelelő tájékoztatást, a média nem derítette ki az igazságot, sőt közre sem adja a sértettek "szervezkedésétnek" (http://www.erdekvedelem.nolblog.hu) hírét.
5. A bankokban azt mondják "minden rendben." (?) Két alapot immár 180 banki napra felfüggesztettek tegnap, visszhang semmi,, mivel még csak kevés magánszemélyt érintett. (A tovagyűrűző következményeket nem látjuk, hiszen pl. lehetnek ebben nyujdijalapok is, amelyek értéke csökken. Újabb 15 napot kaptak, hogy kitalálják, mi lesz most.)

6. Mindeközben Magyarországon egyetlen híradásban sem láttam közérthetően elmesélve az igazságot, holott egy-két becsületes banki szakembeember már szakmai körökben elismerte, hogy "hibát követtek el a bankok", amikor nyílt végű likvid alapként adtak el (jórészt) illikvid terméket nekünk, azaz hogy

BECSAPTAK BENNÜNKET!!! (JOGTALAN, fogyasztó megtévesztése.)


Még Téged is, aki nem érintett most egyik ingatlanalapban sem!
Nézd meg, mit olvastál, láttál, hallottál a médiában, és - szerintem elég hozzá 5 perc - olvasd el ezt nyilvános leveleinket, amelyeket eddig egyetlen média sem adott közre, és amelyekre eddig egyetlen válasz sem érkezett eddig a címzettektől. (Versenyhivatal, PSZÁF, stb.)

Ez egy ügyesen elhúzott, egyre inkább úgy érzem, tudatosan megszervezett RABLÁS.

Vagy meg lehet változtatni egy szerződést VISSZAMENŐLEG??

Nem tudok mást mondani, ez gáz nagyon !

7. Mi lesz ebből???

Mert a folytatást még nem látjuk. Az emberek még nem értik, mi történt, és esélyük sincs megérteni. Folytatódik a hazudozás...

S mi hagyjuk. :(

------

*Egy kicsit szakmaibb, de rövid összefoglaló a törvény változtatásról:

A Magyar Fejlesztési Bank Részvénytársaságról szóló törvény módosítása révén több, a befektetési alapokat érintő szabály is megváltozott. A hétfőn hatályba lépett módosítás kiegészíti a nyílt végű alapok jegyei forgalmazásának a felfüggesztését.

A szabályozás szerint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete meghatározott időre, de legfeljebb tíz napra felfüggesztheti az adott sorozatot alkotó befektetési jegy folyamatos forgalmazását, ha az alapkezelő nem tesz eleget a tájékoztatási kötelezettségének. Ezen túlmenően a befektetési alapkezelő kérelmére a felügyelet meghatározott időre, de - új elemként - legfeljebb 180 napra felfüggesztheti a befektetési alap által forgalomba hozott befektetési jegyek folyamatos forgalmazását, ha azt a befektetők érdekeinek védelme szükségessé teszi.

 

A módosítás néhány példát is említ az ilyen esetre. Ilyen felfüggesztésre kerülhet sor, ha 10 egymást követő forgalmazási nap alatt a visszaváltott és visszaváltani kívánt befektetési jegyek összértéke eléri az alap nettó eszközértékének a 10 százalékát, vagy ha 20 egymást követő forgalmazási nap alatt a jegyek darabszáma 10 százalékkal csökkent, illetve ha a visszaváltást biztosító likvid eszközök aránya a visszaváltások következtében a befektetési alap saját tőkéjének 15 százaléka alá csökken. Amennyiben ezen felfüggesztési feltételek bármelyike alapján elhatározott felfüggesztés időtartama eléri a 180 napot, a PSZÁF határozatban elrendeli a befektetési alap megszüntetését.

A módosítás megengedi a nyíltvégű ingatlanalapok zárt végűvé alakulását is, feltéve, hogy az átalakulás előtt biztosítják a jegyek visszaváltását. Szintén az ingatlanalapokat érintő módosítás, hogy az ilyen típusú alapok a portfóliójukban lévő ingatlanok összértékének 50 százalékáig hitelt vehetnek fel ingatlanfinanszírozásra, illetve likvid eszköz biztosítása céljából.

Forrás.

Ha ki vagy akadva te is, kattints ide, nézd meg, mit tehetsz MOST!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://433milliard.blog.hu/api/trackback/id/tr73794117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása